stropdassenknopen

Stropdassenknopen

Hierbij 3 snelle links naar de meest populaire stropdassenknopen. Oefening baart kunst... Naar alle waarschijnlijkheid zijn er meer dan 85 soort stropdassenknopen. Daar vallen we je maar niet mee lastig. Als je deze 3 onder de knie hebt, heb je een goede basis!

Wanneer draag je welke knoop? De juiste stropdassenknoop kiezen heeft te maken met de breedte van je kin en de boord van je kraag. Naar welke gelegenheid je welke stropdas draagt? Zie stropdassen dresscode.

Op Stropdassen-Mode.nl vind je nog meer tips over een stropdas knopen.

85 stropdassenknopen

Er zijn maar liefst meer dan 85 stropdassenknopen. Op deze site vind je de belangrijkste knopen. De knopen zijn allen zo afgebeeld alsof je zelf voor de spiegel staat. Rechtshandigen beginnen de knoop met rechts, linkshandigen met links. Voor rechtshandigen ligt het 'actieve deel' van de stropdas in de rechterhand en voor linkshandigen vice versa. Er bestaan overigens ook stropdassenknopen die een spiegelvariant van elkaar zijn. Zo is de Perzische knoop een spiegelvariant van de Windsor knoop.

Voordat je begint met het knopen

Knoop alle knopen van je overhemd dicht, tot het bovenste knoopje toe. Plaats daarna je overhemdkraag rechtop. Leg vervolgens de stropdas om je hals, met de achterkant van je stropdas richting je hemd. Het lastige bij het knopen van je stropdas is het bepalen van de beginlengte. Hoe ver je het brede uiteinde en het smalle uiteinde van de stropdas moet laten hangen is altijd verschillend. Het brede uiteinde van de stropdas dien je lager te laten hangen, naarmate je een dikkere knoop neemt. Ook de lengte van je stropdas en je eigen lengte bepalen de beginstand. Over het algemeen laat je het brede uiteinde van de stropdas een stuk lager hangen dan het smalle uiteinde. Naarmate je meer ervaring hebt bij knopen zul je de beginstand steeds beter kunnen inschatten.

Het echte werk begint

Normaal gesproken kruis je het voorbeen en achterbeen van de stropdas op ongeveer 2 cm onder de bovenste knoop van je overhemd. Houd deze eerste 'knoop' vast met je linkerhand. Je wijs- en middelvinger zitten op de knoop, je duim fixeert de knoop aan de onderkant. Tussen de wijs- en middelvinger zit altijd een beetje ruimte, waardoor het uiteinde van de stropdas geschoven kan worden.

Het oefenen van nieuwe knopen

Als je nieuwe stropdassenknopen uitprobeert, ziet het resultaat er niet altijd zoals op het plaatje uit. Dat komt bijvoorbeeld omdat je de laatste stap van het knopen te los of juist te vast hebt uitgevoerd. Probeer daarom altijd een nieuwe knoop met een oude stropdas uit. Zo blijft je nieuwe stropdas er lang goed uit zien en raakt de gevoelige zijde niet beschadigd. Pas als je helemaal tevreden bent met de knoop, leg je hem in je goede stropdas.

 

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.