stropdassen combineren

In de etalage van de winkel kan een combinatie er heel mooi uit zien. Een stropdas met ruitjesmotief op een gestreept overhemd. Eenmaal thuisgekomen met je nieuwe ruitjesstropdas, blijkt deze toch niet helemaal goed te combineren met het gestreepte overhemd dat je in de kast hebt hangen. Waar moet je op letten bij het combineren van je stropdas met je hemd en pak?

Stap 1. Kies eerst het pak dat je wilt gaan dragen, vervolgens het overhemd en als laatste de stropdas.

Stap 2. Leg het pak dat je gekozen hebt languit op het bed. Zo heb je een goed beeld van de combinatie de je wilt gaan dragen. Kies vervolgens een overhemd bij je pak. Hier kan nog niet zoveel mis gaan. Bij een donkerblauw, donkergrijs of zwart pak in een effen uitvoering passen alle overhemden. Met of zonder streepje, met of zonder ruitje of ander dessin. Kies je een pak met een krijtstreepje, let dan op de grootte van het streepje. Is het een subtiel streepje, dan kan zowel een effen als een gestreept overhemd prima gecombineerd worden. Hoe opvallender het streepje, hoe beter je kunt kiezen voor een effen overhemd. Een overhemd met een opvallend streepje, ruitje of bloemetje is vaak lastig te combineren met een opvallend krijtstreeppak. Voorzichtheidshalve kun je beter kiezen voor een effen overhemd.

Stap 3. Ben je tevreden over je pak en hemd? Dan is nu de stropdas aan de beurt. Daar waar je net alleen nog maar hoeft te letten op dessin, is het nu ook nog zaak om te letten op kleur.

  • pak in donkerblauw, grijs of zwart zonder dessin of met subtiele krijtstreep met wit overhemd: vrijwel alle stropdassen zijn op deze combinatie goed te dragen. Een opvallende lime groene stropdas of een donkerblauwe stropdas met paisly dessin. Je kunt bijna nooit de fout in gaan.
  • pak in donkerblauw, grijs of zwart zonder dessin of met subtiele krijtstreep met een lichtblauw of lichtroze effen overhemd: Het dessin van de stropdas mag alle kanten op. Unie, gestreept of een 'all over' bolletje, alles mag. Het enige waarbij je bij deze combinatie rekening moet houden is de kleur van de stropdas. Een stropdas in een iets donkerdere tint dan het overhemd is vrijwel altijd goed. Bijvoorbeeld een blauwe stropdas, met of zonder streep of dessin op een lichtblauw overhemd. Kies je voor een effen stropdas, dan zijn ook vele combinaties te maken. Een effen paarse stropdas of een lichtblauw of lichtroze stropdas, beide zijn prima combinaties. Zodra je kiest voor een stropdas met dessin of streep is het opletten. Zo lang de kleur van je overhemd ergens in de stropdas terug komt, is je combinatie meestal prima.
  • pak in donkerblauw, grijs of zwart zonder dessin of met subtiele krijtstreep, met een overhemd met dessin: Je eerste keus zou een effen stropdas moeten zijn. Met een effen stropdas is het lastig de fout in te gaan. Wil je toch een streepje of ander dessin in je stropdas? Let er dan op dat het dessin van je overhemd fijner is dan het dessin van de stropdas. Een overhemd met brede strepen met daarop een stropdas met smalle strepen is meestal geen goede match. Een stropdas met bredere strepen dan het overhemd, staat vrijwel altijd beter. Dit geldt ook voor een overhemd met ruitjes. Daarnaast zijn dessins door elkaar geen goed idee. Een gestreept overhemd met een ruitjesstropdas kan druk worden. Zeker als je ook nog met kleuren wilt expirimenteren.
  • donkerblauw, grijs of zwart pak met opvallende krijtstreep: dit pak vraagt om een effen overhemd en een effen stropdas. Bijvoorbeeld een donkergrijs pak met krijtstreep, gecombineerd met een wit overhemd en een rode stropdas. Stijlvol en modieus.

Sta je voor die etalageruit en twijfel je of je die stropdas moet aanschaffen? Lees hier meer tips en info over het kopen van een stropdas.

 

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.