Stropdas kopen

Waar moet je op letten bij het aanschaffen van een stropdas? Allereerst is natuurlijk je eigen smaak belangrijk. De stropdas moet bij je persoonlijkheid passen. Dat is de belangrijkste stap.

Maar dan nog is de keuze overvloedig. In de herenmodezaken en op internet tref je vele variaties en vele prijzen aan. Is een dure stropdas automatisch de beste keus? Is een goedkope variant van slechte kwaliteit? Hieronder vind je overzichtelijk de punten waarop te letten bij het kopen van een stropdas.

Zijden of polyester stropdassen?

Een stropdas is meestal gemaakt van zijde of polyester. Exclusieve herenmerken brengen af en toe een stropdas in een afwijkend materiaal als wol of katoen uit. Dit hangt af van de trend die er op dat moment heerst. Maar wil je voor safe gaan, dan kun je het beste voor een zijden of polyester stropdas gaan.

Een polyester stropdas is goedkoper in aankoop, maar kwalitatief zeker niet slechter. Een polyester stropdas is beter te reinigen dan een zijden das. Stropdassen van zijde hebben echter wel een luxere uitstraling en zijn dan ook populairder. Zeker onder de duurdere merken is vrijwel geen polyester stropdas te bekennen.

Stevigheid

Een stropdas moet stevig doch soepel in de hand liggen. Daar waar vroeger de stropdassen nog wel eens dun waren, mag hij tegenwoordig wat steviger en voller aanvoelen. De binding en voering van de stropdas geven hem zijn stevig- en volheid. Let op dat de stropdas ook weer niet te stug is, daardoor valt hij te stijfjes naar beneden en kan er juist weer goedkoop uit zien.

Breedte van de stropdas

De Italianen dragen ze al jaren: smalle stropdassen. Ook hier in Nederland worden de stropdassen steeds smaller. Van 6 tot 7,5 cm. Ook een das van 8 tot 8,5 mag je nog zeker dragen. Alles daarboven is echter te breed. Hang deze stropdas nog een paar jaar in de kast, en wie weet kun je hem over 5 jaar weer uit de kast halen en ben je als eerste bij een nieuwe trend. Afhnkelijk van cultuur, mode en klimaat worden er in het buitenland andere stropdasdassen gedragen.

Prijs

De prijs hangt af van het materiaal, het merk, de afwerking en het land van herkomst. Zijde is zoals gezegd de duurste materiaalsoort. Daarnaast betaal je voor een Hugo Boss stropdas meer dan voor no label of huismerk variant.

De afwerking van de stropdas kan machinaal of met de hand. Een met de hand afgewerkte stropdas kun je onderscheiden van een machinale afgewerkte das aan de hand van de onregelmatige stiknaden. Alhoewel veel machines deze stiknaden ook na kunnen maken. Een luxe stropdas is meestal ook nog voorzien van een opvallend rijgdraad als extra detail aan de achterkant van de stropdas.

Ook het land van herkomst speel een rol bij de prijs. Een Italiaanse stropdas is duurder in aanschaf dan een stropdas uit China of Taiwan.

Uiteindelijk zegt de prijs niets over de kwaliteit van de stropdas.

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.