Hoe strik ik een vlinderstrik?

Je hebt een mooie zwarte vlinderstrik aangeschaft voor het gala dat je binnenkort hebt of een witte vlinderstrik omdat je indruk wilt maken tijdens je first date. Je hebt er nog nooit eentje om je hals geknoopt en van je vader heb je het ook al niet geleerd. Dus struin je het internet of op zoek naar handige tutorials of belandt je bij Youtube voor een handig stap voor stap filmpje. Alvorens je een video grijs draait raden wij je aan eerst even onze tips door te lezen. Zo krijg je het strikken van een vlinderstrik een stuk sneller onder de knie!

Het strikken van een zelfstrikker

Een zelfstrikker kan uit 1 of 2 delen bestaan. Tegenwoordig bestaan de meeste exemplaren uit 2 delen, omdat hij dan in maat verstelbaar is. Je zou zeggen dat een zelfstrikker uit 1 stuk ook op maat te strikken is, net zoals bij een stropdas het geval is, maar helaas, dat gaat bij een zelfstrikker dus niet op. Koop je dus een exemplaar dat uit 1 stuk bestaat, dan moet je dus goed letten op de boordmaat.

zelfstrikker knopen

Een zelfstrikker uit 2 delen wordt met elkaar verbonden door middel van een haakje. Dit haakje is wel aan de achterkant zichtbaar, aan te raden is dus een overhemd te dragen waarbij je je boord terug om kunt vouwen.

Let er voordat je begint met het knopen ook op dat je vingers schoon zijn. Liefst oefen je met een oud exemplaar, maar waarschijnlijk heb je net je eerste strik in bezit. Voorzichtigheid geboden dus, vooral als je een zijden model hebt uitgekozen. 

Zorg dat je even tijd hebt voordat je begint met oefenen. Het is een lastig karweitje, waar je de eerste keer zeker 10 minuten mee kwijt bent.

Het strikken van een voorgestrikte strik

Je zou zeggen dat het appeltje eitje is om een voorgestrikt model om je hals te knopen. Niets is minder waar, als je de logica niet begrijpt kan het wel degelijk lastig zijn. De truc is dat je het haakje eerst achter één van de gaatjes van de andere band steekt. Zie de afbeelding. Check daarna of hij om je hals past. Zo niet, dan kun je hem nog even korter of langer maken. En klaar is kees!

vlinderstrik met haakje bevestigen

De etiquette in vogelvlucht

Staat er black tie op je uitnodiging? Volgens de etiquette draag je dan een smoking met een zwarte vlinderstrik. Maar beoordeel zelf ook even om wat voor gelegenheden het gaat. Bij je afstuderen bijvoorbeeld of een bruiloft van vrienden is het ook juist te experimenteren met kleur. Een rode vlinderstrik bijvoorbeeld staat krachtig en feestelijk. Een lila vlinderstrik staat warm en geeft je outfit een persoonlijk accent. Gaat het om een borrel met vrienden, bijvoorbeeld tijdens kerst of oud & nieuw? Kies dan eens een strik in fluweel of wol of ga voor een unieke kerst vlinderstrik met kersbomen en sneeuwpoppen.

Heb je een uitnodiging ontvangen waarop de dresscode white tie is? Dan gaat het om een zeer formele gelegenheid. Het dragen van een rokkostuum is dan op zijn plaats, daarbij steek je een wit pochet in je borstzak en knoop je een witte vlinderstrik om je hals.

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.