Het overhemd

Het dragen van een overhemd gaat vele decennia terug. Alhoewel het model van het overhemd aan de mode onderhevig is, kunnen we over het algemeen het mannen hemd als volgt omschrijven:

  • voorzien van een boord
  • voorzien van manchetten
  • afgezet met knopen
  • een klassiek overhemd is altijd uitgevoerd in wit

Boord

Er zijn diverse overhemdboorden verkrijgbaar. Tegenwoordig zijn de wide spread boorden zeer populair. Bij deze variant staan de kraagpunten ver uit elkaar, ze vormen vrijwel een horizontale lijn. Daarnaast kennen we de half wide spread variant. De naam zegt het al, de punten van de boord staan bij deze variant iets dichter bij elkaar. Enkele jaren geleden was de button down boord populair. Hierbij worden de punten van de kraag vastgezet met een knoop. De button down boord is ontstaan doordat polo spelers het vervelend vonden dat de punten van de kraag wapperden. Door middel van de knoopjes werd dit euvel opgelost.

Manchetten

De mouwen van een overhemd zijn altijd verstevigd met een boord. Deze boord wordt manchet genoemd. Niet te verwarren met de manchetknopen. Een boord die is omgeslagen wordt een dubbele manchet genoemd. Deze dubbele manchet wordt bij elkaar gehouden door een knoopje dat door je door de gaten kunt halen. En dit knoopje wordt manchetknoop genoemd. Een manchet die niet is omgevouwen wordt gesloten met een echte knoop, die aan het overhemd vastgezet is. In vele vormen en stijlen zijn manchetknopen verkrijgbaar.

Knopen

Aan de voorkant van het overhemd bevindt zich een lange rij knopen. Bij het dragen van een stropdas dient het bovenste knoopje altijd gesloten te zijn. Bij een heren overhemd bevinden de knoopjes zich aan de rechterkant. Bij een dames overhemd is dit vaak omgekeerd.

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.