Wat is de dresscode van een smoking?

Heb je een uitnodiging voor een chique feest ontvangen? De kans is groot dat er van jou wordt gevraagd om in ‘black tie’ te verschijnen. Black tie, ofwel smoking is een van de weinige dresscodes voor mannen die nog in zwang zijn. Omdat je niet elke dag een feestje in smoking hebt, is het heel wel mogelijk dat je de exacte dresscode niet paraat hebt. Wij leggen je graag uit wat de juiste kleedwijze volgens de etiquette is.

Kort en bondig bestaat een smoking uit:

 

 

Hieronder gaan we dieper in op de juiste draagwijze.

 

smoking met strik en manchetknopen

Het kostuum

Een smoking is altijd donker van kleur, zwart, diep donkergrijs of diep donkerblauw. Volgens de etiquette is het kostuum van wol, maar tegenwoordig wordt deze regel niet meer zo nauw genomen en is elke andere geijkte materiaalsoort voor een kostuum een prima alternatief.

Het kostuum bestaat uit een pantalon en een kort jasje. Dit in tegenstelling tot een rokkostuum, waarbij een lang jasje wordt gedragen. Het vestje mag je bij een smoking overigens ook thuis laten, deze wordt niet gedragen. Het jasje heeft bij voorkeur satijn revers of een sjaalkraag. Ook deze regels wordt tegenwoordig niet altijd meer op gevolgd. De pantalon mag geen lussen voor een riem bevatten. Bretels zijn de juiste keuze als het gaat om het op zijn plaats houden van de broek. De zijnaden van de pantalon zijn altijd afgezet met satijnbiezen.

Het overhemd

Onder het jasje draag je een wit overhemd met dubbele manchetten waarbij je klassieke manchetknopen, in bijvoorbeeld zilver, kunt dragen. Het overhemd heeft verder een blinde sluitig, dat wil zeggen dat de knoopjes niet te zien zijn maar verstopt zitten onder een ‘rand’. Bij een smoking worden zwarte schoenen gedragen, het liefst van glanzend leer.

stropdassen

profuomo stropdas

Profuomo is een eigentijds Italiaans stropdassenmerk, dat staat voor luxe en top kwaliteit. Profuomo speelt met haar collecties op elk seizoen en elke trend in. Bovenstaande foto is afkomstig uit de najaarscampagne van Profuomo.